РТ: Светска банка предвиђа оштар пад украјинске економије

11-04-2022 09:18:59 | | фото: © Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Ima |


Светска банка је предузела мере ради економског краха изазваног сукобом између Русије и Украјине, предвиђајући двоцифрени пад БДП-а у две земље и рецесију у суседним Белорусији и Молдавији.

Украјина ће бити најтеже погођена, јер ће се њена економија смањити за 45,1 одсто у овој години, саопштила је банка повезана са УН у својој ажурираној прогнози за регион. Русија, која је погођена економским санкцијама без преседана од стране САД-а и њихових западних савезника, доживеће пад БДП-а за 11,2 одсто.

Банка са седиштем у Вашингтону саопштила је да ће неке земље у региону бити принуђене да потраже спољну помоћ како би избегле неплаћање својих текућих дугова. Тржишта у развоју у Европи и централној Азији ће претрпети економску контракцију од 4,1% ове године, наводи се у саопштењу, преокренувши своју претконфликтну прогнозу раста БДП-а у просеку од 3%.

„Рат има разоран утицај на људске животе и изазива економску деструкцију у обе земље“, саопштила је Светска банка. Предвиђени су „значајни економски губитци у региону Европе и централне Азије и остатка света“.

Два непосредна суседа Украјине, Киргистан и Таџикистан ће клизнути у рецесију ове године како се економски ефекти кризе прелију, саопштила је Банка. Процењена економска контракција у региону била би двоструко већа од пада БДП-а који је био 2020. године, када је пандемија коронавируса пореметила пословну активност.

Ефекти антируских санкција ће се проширити на глобалну економију и посебно ће погодити бивше совјетске републике јер је трговина поремећена, према ревидираној прогнози.

„Утицаји рата пролазе снажно кроз трговинске, финансијске и миграционе везе у региону, што резултира значајном економском штетом за суседне земље“, саопштила је банка.

Банка је такође дала „лошији сценарио“ у којем би се сукоб одужио, са још санкција, а цене роба би додатно порасле. У том случају би руски БДП опао за око 20 одсто, док би украјински пао за 75 одсто, наводи се у извештају.

Банка је прошлог месеца најавила више од 925 милиона долара додатног финансирања за Украјину како би помогла у пружању хуманитарне помоћи. У петак је упозорила на глобалну кризу са храном јер десетине земаља уводе ограничења на извоз како би сачувале своје залихе.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti