РТ: Расте трговина Русије са Кином

15-04-2022 08:35:08 | | фото: © Getty Images / ugurhan / RT/ vostok.rs |

Међугодишња трговина порасла је за 30% како се пословање са Европом успорава

Међусобна трговина између Русије и Кине износила је скоро 38,2 милијарде долара (243,03 милијарде јуана) у прва три месеца текуће године, што представља значајан раст од 27,8% у јуанима у поређењу са истим периодом пре годину дана.

Кинески извоз у Русију порастао је 25,9 одсто на 16,44 милијарде долара, док је продаја Русије Кини порасла за 31 одсто и износила 21,73 милијарде долара, рекао је портпарол кинеске царине Ли Куивен на конференцији за новинаре.

У марту је укупна трговина Кине са Русијом порасла за 12,8%, док је укупна глобална трговина ове земље порасла за 7,8%.

Економска и трговинска сарадња Пекинга са другим земљама, укључујући Русију и Украјину, и даље је нормална, рекао је портпарол, истичући тренд раста трговине са обе земље.

У 2021. трговински промет између Русије и Кине достигао је рекордних 146,88 милијарди долара и порастао је за 35,8%. У децембру су се руски и кинески председници договорили о стварању инфраструктуре за сервисирање трговинских операција између две земље без трећих страна.

Пекинг је одбио да се придружи санкцијама Москви због сукоба у Украјини, наводећи да сарадња Кине и Русије „нема граница“. Две земље прелазе са америчког долара и евра на локалне валуте у трговини како би избегле могуће санкције.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti