РТ: Русија ће чувати у тајности идентитет учесника руског платног система

21-04-2022 11:31:50 | | фото: © Getty Images / NurPhoto / Contributor / RT/ vostok. |

Централна банка више неће откривати имена компанија које користе СПФС

Централна банка Русије (ЦБР) је саопштила да ће престати да открива идентитет учесника у систему за пренос финансијских порука (СПФС), алтернативи СВИФТ-у. До недавно, листа је била објављена на интернет страници банке.


„У тренутним околностима, одлучили смо да на сајту не објављујемо листу компанија повезаних са системом“, саопштила је прес служба ЦБР-а и додала да „корисници система и даље могу да виде листу“.


Неке руске банке су недавно искључене из СВИФТ-а, што им је практично онемогућило приступ међународним тржиштима. Забрана је део најновијих западних санкција усмерених на Русију због њене војне операције у Украјини.


Према речима гувернера централне банке Елвире Набиулине, већина руских банака, као и 52 стране организације из 12 земаља, имају приступ СПФС.

„Док није постојала таква претња да ће бити одсечени од СВИФТ-а, страни партнери нису много журили да се придруже, али сада очекујемо да ће њихова спремност бити већа“, додала је она.

Руски механизам плаћања СПФС има сличну функционалност и омогућава пренос порука у СВИФТ формату. Настао је као аналог СВИФТ-у који је развила Банка Русије од 2014. године.

У мартовском извештају француског кредитног осигуравача "Кофејс" наводи се да су банке из Немачке, Швајцарске, Француске, Јапана, Шведске и Турске међу онима који су повезани са СПФС-ом. Према Интерфаксу, до краја фебруара на руски платни систем била је повезана 331 организација, укључујући банке из Белорусије, Јерменије, Киргизије, Казахстана, Таџикистана и Кубе.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti