РТ: Инфлација у еврозони премашила најгора очекивања

02-06-2022 07:53:31 | | фото: © Getty Images / Johann Müller / RT/ vostok.rs |

Криза у Украјини и санкције Русији подижу цене енергената и хране

Инфлација у еврозони премашила је најгора очекивања и достигла рекордних 8,1% у мају због пораста трошкова енергије, према објављеним званичним подацима.

Брза процена статистичке агенције Европске уније "Еуростат" открила је да је главна компонента инфлације у еврозони енергија, за коју се очекује да ће скочити за 39,2%, наглашавајући утицај глобалне енергетске кризе усљед санкција Русији.

Предвиђено је да ће цене хране порасти за 7,5% у поређењу са 6,3% у априлу, очекује се раст цена индустријских производа за 4,2%, а услуга за 3,5%.

Потрошачке цене у 19 земаља које користе евро сада расту најбржим темпом од 1997. године. Раније је предвиђано да ће годишња инфлација у мају бити до 7,8% у односу на стопу од 7,4% у априлу.

Прекиди у ланцу снабдевања због сукоба у Украјини и блокаде у Кини у вези са ковидом извршили су додатни притисак на потрошачке цене.

Годишња инфлација је промена нивоа цена потрошачких добара и услуга између текућег и истог месеца претходне године. "Еуростат" издаје брзу процену на крају сваког референтног месеца. Потпуни подаци за мај биће објављени 17. јуна.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti