РТ: САД желе да заплене авионе руског милијардера

10-06-2022 09:22:16 | | фото: © Getty Images / NurPhoto / Contributor / RT/ vostok. |

Два авиона вредна 400 милиона долара припадају Роману Абрамовичу

Амерички суд је издао налог за заплену два луксузна авиона у власништву руског милијардера Романа Абрамовича. Како се наводи у саопштењу Министарства правде, овај потез је део недавних санкција које су уведене против Русије због сукоба у Украјини.

Власти кажу да су авиони америчке производње летели у Русију без добијања дозвола од америчког Министарства трговине. Авиони и делови авиона подлежу извозним правилима због њихове потенцијалне војне употребе и импликација на националну безбедност.

У питању су авиони Боинг 787 од 350 милиона долара и Галфстрим Г650 ЕР од 60 милиона долара.

„Боинг је одлетео у Русију 4. марта 2022. без дозволе БИС-а, а сада се налази у Уједињеним Арапским Емиратима“, наводи се у извештају и додаје да је „Галфстрим летео у Русију 12. и 15. марта 2022. без дозволе“.

Министарство може тражити да казни Абрамовича до 328.121 долара по неодобреном лету, или скоро милион долара за три лета, између осталих казни.

Западне земље су у потрази за руском имовином због уведених санкција након што је Москва покренула своју војну операцију у Украјини у фебруару. Хиљаде руских појединаца је од тада санкционисано, а њихова имовина и новац су заплењени или замрзнути од стране власти у САД и другим земљама, као и од стране ЕУ.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti