РТ: Десетине компанија суочава се са затварањем ако се снабдевање гасом смањи, наводи данска индустријска група

20-06-2022 01:46:15 | | фото: © Getty Images/jonathanfilskov-photography / RT/ vost |


Данска се суочава са кризом снабдевања природним гасом која би могла да доведе до пораста трошкова домаће производње и затварања десетина компанија, упозорио је Троелс Ранис, директор Конфедерације данске индустрије.

„Да не буде забуне, ми смо у веома озбиљној ситуацији и могли бисмо да завршимо у правој кризи снабдевања гасом. А то значи да компаније које нису заштићене ризикују да буду потпуно затворене, а то може бити скупо“, рекао је Ранис.

Такозване "незаштићене компаније" су оне којима би у случају нужде у данском гасном систему било прекинуто снабдевање гасом. Према подацима Агенције за енергетику земље, око 50 компанија налази се на листи за гасну 2022-2023. годину.

„Цене гаса поново значајно расту, а то знатно поскупљује производњу за данске компаније, а на крају и роба постаје скупља – такође и за Данце“, рекао је Ранис.

Коментари су уследили након прошлонедељног скока цена природног гаса у Европи након што је руски "Гаспром" смањио испоруке гасоводом "Северни ток" за 60%. Компанија је за смањење окривила немачког добављача опреме "Сименс", који није на време вратио пумпне јединице за гас у компресорске станице. Немачка је критиковала ту одлуку као политичку.

Испоруке Финској, Пољској, Бугарској, данском "Орстеду" и холандској компанији "ГасТера" већ су обустављене због одбијања да плаћају гас у рубљама.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti