Шпигл: Немачка затражила од Литваније да укине забрану транзита робе ка Калињинграду

01-07-2022 11:11:47 | | фото: © РИА Новости / Михаил Голенков/ vostok.rs |


Немачка влада је огорчена поступцима Литваније у ситуацији са Калињинградом и инсистира на укидању забране транзита робе, пише "Шпигл".


"Берлин не дели мишљење Литванаца да транзит санкционисане робе до Калињинграда не треба да се обавља преко територије ЕУ."

Наводи се да је "ово транспорт из Русије у Русију, то је дозвољено", пише лист.

ЕУ је од почетка априла престала да пропушта камионе регистроване у Русији. Међутим, изузетак је направљен за транзит робе у Калињинградску област. Сада се забрана коју је објавила Литванија односи на сав теретни транзит робе која је под санкцијама ЕУ.

Виљнус је обавестио Калињинградску област о обустави транзита роба 18. јуна која је под санкцијама ЕУ: грађевинског материјала, метала, дрвета, цемента, ђубрива, алкохола, кавијара и неких других категорија, које укупно чине око 50 одсто свих транзита у регион.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti