ЕУ: Припремамо правни оквир за пренос замрзнутих руских средстава за обнову Украјине

06-07-2022 01:26:38 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Европска комисија припрема правни оквир за пренос замрзнутих руских средстава за обнову Украјине, изјавила је председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, говорећи у Европском парламенту.


„Европска комисија то сматра праведним и припрема правни оквир да замрзнута руска имовина и имовина руских олигарха буде пребачена за потребе обнове Украјине“, рекла је она.

Фон дер Лајен је додала да земље ЕУ неће чекати завршетак сукоба у Украјини, те да ће ЕУ заједно са земљама Г7 одржати експертску конференцију о судбини руске имовине.

"Обнова ће захтевати огромне напоре. Никада нисмо изводили операције оволиких размера, тако да ћемо морати да окупимо најсјајније умове да је припремимо", рекала је она.

С друге стране, данас је председник Швајцарске саопштио да би конфискација руске имовине у корист Украјине представљала опасан преседан.

Западне земље су појачале санкције Москви након почетка специјалне операције денацификације и демилитаризације Украјине. Кремљ је ове рестриктивне мере назвао економским ратом. Како је нагласио Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија Запада, те да је њен главни циљ погоршање живота милиона људи.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti