Летонија наставила куповину руског гаса преко посредника

29-07-2022 08:08:34 | | фото: © РИА Новости / Павел Паламарчук/ vostok.rs |


"Латвијас гас" поново купује руски гас, али не од "Гаспрома", већ од другог добављача-посредника и плаћа га у еврима, рекао је директор компаније Аигарс Калвитис.


„`Латвијас гас` сада набавља гас (из Русије), али ми сада не купујемо гас од `Гаспрома`, јер не можемо да плаћамо `Гаспрому`. Имамо другог снабдевача. Ко је он, то је комерцијална информација о којој не расправљамо у јавном простору“, рекао је он.


Калвитис је такође навео да компанија плаћа гас код добављача у еврима, а не у рубљама.

Раније у јулу, летонски парламент усвојио је измене и допуне закона о енергетици којима се забрањује куповина руског гаса, а министар спољних послова Едгарс Ринкевичс рекао је да земља намерава да одустане од овог канала снабдевања ресурсима.

Комисија за тржиште финансија и капитала (ФЦМЦ) Летоније одбила је у мају да изда специјалну дозволу "Латвијас гасу" за плаћање руског гаса у рубљама. Раније је руководство компаније саопштило да „процедура плаћања гаса у руским рубљама формално не крши режим санкција и да је могућа“. Међутим, тада је ова објава уклоњена са веб странице компаније.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti