РТ: Амнести интернешенел у потпуности стоји иза извештаја о Украјини

06-08-2022 12:02:27 | | фото: © Global Look Press / Albin Lohr-Jones / RT/ vostok. |

Извештај о украјинском кршењу хуманитарног права заснован је на „опсежној истрази“, наводи невладина организација

Амнести интернешенел je саопштио да остаје при извештају у којем је оптужио Кијев да угрожава цивиле распоређивањем своје војне технике у школе, болнице и стамбена насеља. Истрага је изазвала гнев украјинске владе и председника Владимира Зеленског.

Невладина организација „у потпуности стоји иза нашег истраживања“, рекла је генерални секретар Агнес Каламар за новинску агенцију АФП. Такође је на Твитеру саопштила да њена организација стоји „уз све жртве, непристрасно“, те је осудила оне које је назвала „мафијама и троловима друштвених мрежа“ који „нападају“ истраге организације.

"То се зове ратна пропаганда, дезинформације, дезинформације. То неће нарушити нашу непристрасност и неће променити чињенице."

Раније је Зеленски оптужио невладину организацију да пребацује „одговорност са агресора на жртву“, мислећи на Русију и Украјину. Зеленски је навео да се сваки извештај који на „неки начин“ изједначава радње „жртве и агресора” не може „толерисати”.

У извештају, који је објављен у четвртак, Кијев се оптужује за „очигледно кршење међународног хуманитарног права“ где је документовано да је Украјина своју војску распоређивала у и близу цивилне инфраструктуре, доводећи на тај начин животе цивила у опасност. Конкретно, невладина организација је саопштила да је пронашла доказе о тренутним или претходним војним активностима у 22 од 29 школа које је посетила у Украјини између априла и јула. Такође, на пет локација видели су како украјинске трупе користе болнице као базе, што је „чисто кршење међународног хуманитарног права“.

Међутим, наводи се да украјинска незаконита војна употреба цивилних објеката „ни на који начин не оправдава неселективне руске нападе“.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да је циљ невладине организације да створи „лажну равнотежу између злочинца и његове жртве“. Москва је одговорила на извештај наводећи да је у више наврата навела да украјинске трупе користе цивиле као „људски штит“, те да налази организације то само потврђују.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti