Цене гаса у Европи премашиле три хиљаде долара за хиљаду кубних метара

22-08-2022 03:17:23 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Цене гаса на европском тржишту први пут од почетка марта пробиле су границу од три хиљаде долара за хиљаду кубних метара, наводи се у саопштењу лондонске берзе ИЦЕ.


На отварању трговања, септембарски фјучерси (на индексу највећег европског чворишта ТТФ) су скочили на 2.800 долара. Трговали су се на 2.921 долар до 11.07 по московском времену, а 12 минута касније достигли су 3.022,4 долара.

На цене гаса пре свега утиче саопштење "Гаспрома" да ће од 31. августа до 2. септембра гасовод "Северни ток" бити заустављен ради редовног одржавања једине исправне турбине за гас у компресорској станици Портоваја.

Европско тржиште гаса већ више од годину дана доживљава значајне флуктуације. Стручњаци су раст цена приписали ограниченој понуди великих добављача, малој попуњености подземних складишта и великој потражњи за течним природним гасом у Азији.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti