РТ: Пољски сејм усвојио закон којим се од Немачке тражи 1,3 билиона долара за штету насталу током нацистичке окупације

15-09-2022 08:35:28 | | фото: © Wikipedia/ vostok.rs |


Доњи дом пољског парламента изгласао је да се захтева 1,3 билиона долара за репарације од Немачке за штету насталу током нацистичке окупације.


Предлог Закона о репарацијама усвојен је са 418 гласова за и 4 против, а владајућа пољска странка Право и правда (ПиС) и њена опозиција ујединиле су се иза захтева.

ПиС тражи компензацију од Немачке откако је преузела власт 2015. године, и док је процена из 2019. процењивала очигледну цену нацистичке окупације на 850 милијарди долара, извештај који је наручила странка и објављен раније овог месеца повећао је цену на 6,2 билиона злота (1,32 билиона долара).

У време објављивања извештаја, лидер ПиС-а Јарослав Качинск рекао је да је процена „конзервативна“ коју би Немачка могла да плати и да би плаћање Берлина послужило „истинском пољско-немачком помирењу“.

Немачка је саопштила да се Пољска одрекла права на репарације споразумом из 1953. који су потписале њена комунистичка влада и Источна Немачка, као и споразумом између Источне и Западне Немачке и СССР-а, САД-а, Британије и Француске из 1990. године. Пољска је узвратила да је споразум из 1953. потписан под принудом Совјетског Савеза и да није била укључена у преговоре 1990. године.

Захтев је контроверзан, а истраживачи кажу да су неке од злочина на које се позива Варшава заправо починили Пољаци.

Штавише, извештај о репарацијама наводи неколико места на којима су Јевреји убијени од стране пољских грађана, рекао је прошле недеље за Тајмс оф Израел Јан Грабовски, професор пољског порекла и истраживач холокауста на Универзитету у Отави. Сваљивање кривице за ове погроме и злочине само на Немачку, рекао је Грабовски, „прилично је ужасно“.

„То је чисто политички документ без историјске вредности“, навео је Грабовски.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti