РТ: „Росњефт“ повећао профит упркос санкцијама

18-09-2022 10:34:55 | | фото: © Getty Images / Bloomberg Creative / RT/ vostok.rs |


Руски нафтни гигант "Росњефт" повећао је нето профит за 13 одсто у првој половини ове године упркос санкцијама Запада. Нето приход компаније порастао је на 432 милиона рубаља (7,22 милијарде долара), док је дуг смањен за 12 одсто у односу на почетак године, ојачавајући „финансијску отпорност“ компаније, наводи се у овонедељном саопштењу нафтног гиганта.

"Росњефт" је, као и друге руске компаније, погођен западним санкцијама. Према наводима нафтне компаније, строге контроле су јој помогле да се избори са наглим порастом трошкова логистике, железничког транспорта и електричне енергије, који чине 30% укупних трошкова.

Према речима генералног директора "Росњефта" Игора Сечина, током прве половине године компанија је „била под невиђеним притиском неповољних спољних фактора и незаконитих санкција. Међутим, захваљујући високој оперативној ефикасности и одговарајућим одлукама менаџмента, успели смо да обезбедимо континуитет пословања и покажемо стабилне резултате.

"Росњефт" је до јуна прерадио 45,8 милиона тона нафте, уз раст продаје од 5,7% на годишњем нивоу. Један од разлога је растућа потражња неких од највећих светских економија, што је помогло Русији да извози скоро онолико сирове нафте колико је то чинила пре сукоба у Украјини.

Истовремено, продаја нафте на домаћем тржишту је такође више него удвостручена у односу на исти период 2021. године.

Нафтна компанија је такође истакла да је исплатила дивиденде у вредности већој од 441 милијарду рубаља (7,4 милијарде долара) за 2021. годину својим акционарима, укључујући "Бритиш петролеум", упркос најављеним плановима компаније у фебруару да напусти свој удео од 19,75 одсто у "Росњефту".

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti