Испоруке гаса и угља из Русије у Кину у августу достигле историјски рекорд

21-09-2022 06:55:55 | | фото: © РИА Новости / Павел Львов/ vostok.rs |


Испоруке природног гаса и угља из Русије у Кину у августу 2022. достигле су историјски рекорд, саопштила је руска амбасада у Пекингу.


„Према Генералној управи царина (ГЦЦ) НР Кине, у августу је Кина увезла природни гас из Русије за укупно 409,37 милиона америчких долара. Ова цифра је највећа од најмање јануара 2017. године, максималног доступног периода посматрања кинеских царина“, наводи се у саошптењу руске амбасаде.

Извоз угља у августу је такође достигао петогодишњи максимум од 8,542 милиона тона. У односу на јул, испоруке су повећане за 15 одсто, а на годишњем нивоу раст је 57 одсто.

Како је раније рекао председник Русије Владимир Путин после самита ШОС, обим трговине са Кином је пред 200 милијарди долара, а ове године ће бити негде између 180 и можда 190 милијарди долара.

После почетка руске специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Тако је Европска унија већ усвојила седам пакета рестриктивних мера, укључујући ембарго на угаљ и нафту. Земље Г7 су се такође сложиле да наметну горњу границу цене руске нафте.

Коментаришући идеју да се ограниче цене руских енергената, Путин је рекао да Запад није у позицији да диктира своје услове Русији. Русија неће извозити ни гас, ни нафту, ни угаљ, ни мазут, ако је то у супротности са њеним интересима, нагласио је председник.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti