РТ: ОПЕК+ потврдио смањење производње нафте

06-10-2022 07:24:35 | | фото: © Getty Images / Mlenny / RT/ vostok.rs |

Највеће смањење производње од почетка 2020. дошло је упркос притиску САД-а да се производи више

Земље чланице ОПЕК+ договориле су смањење производње нафте за два милиона барела дневно, наводи се у саопштењу објављеном на сајту групе.

Смањење, које је највеће смањење од почетка 2020. године, ступиће на снагу у новембру, наводи се у саопштењу.

Према ОПЕК-у, овај корак долази „у светлу неизвесности која окружује изгледе за глобалну економију и тржиште нафте, као и потребу да се побољшају дугорочне смернице за тржиште нафте, и у складу са успешним приступом проактивности и превентивно, које је група доследно усвајала".

Смањење је много оштрије него што је већина стручњака очекивала раније ове недеље, а сада се очекује да ће зауставити најновији пад глобалних цена сирове нафте.

Министри енергетике из групе ОПЕК+ предвођене Саудијском Арабијом и њеним савезничким нечланицама, укључујући Русију, одржали су у среду састанак у седишту картела у Бечу, први пут од почетка пандемије почетком 2020. године.

Одлука о смањењу производње долази упркос интензивном лобирању Беле куће да задржи производњу нафте на садашњем нивоу или више – нешто чему се амерички председник Џо Бајден надао да ће обезбедити током своје посете Саудијској Арабији у јулу.

Си-Ен-Ен је у уторак цитирао неименованог високог званичника који је рекао да је Вашингтон мобилисао све расположиве ресурсе уочи окупљања нафтног картела, при чему је Бајденову администрацију ухвати „грч и паника“. Напори су описани као „скидање рукавица“. Неке од тачака разговора које је саставила америчка администрација сугеришу да би се потенцијално смањење сматрало „непријатељским актом“ и „тоталном катастрофом“.

У међувремену, већина званичника из земаља чланица ОПЕК+ рекла је да би свако смањење била „техничка, а не политичка одлука“ и навели да је „ризик од рецесије“ допринео смањењу.

Сухаил Ал Мазроуеи, министар енергетике Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), рекао је да је ОПЕК+ „техничка организација“, упитан да ли би тај предлог потенцијално нарушио односе са САД.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti