Амерички амбасадор: Што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији

16-10-2022 12:27:29 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб / Carnegie Council for Ethics i |

„Добро место за српску безбедност било би у НАТО-у“

Амбасдор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је у интервјуу за Глас Америке да
„није добро да Србија седи на огради између добра и зла.

У контексту рата у Украјини и одбијања Србије да уведе санкције Русији, амерички дипломата каже да постоји разумевање за зависност Београда од руских енергената, али да „није добро да Србија седи на огради између добра и зла“.

На питање "да ли има политичке храбрости да се иде ка ЕУ знајући да постоји предлог на столу који предвиђа и Косово у УН", Хил је одговорио:

"Не желим да говорим о тежњи ка ЕУ само у смислу да треба да се реши питање Косова. Мислим да има много елемената, један је да се србска спољна политика усклади са ЕУ, то је била једна од тема недавних дискусија. Много различитих аспеката, али ако ја процењујем где Србија треба да буде у блиској будућности, мислим да је то у ЕУ. И волео бих да додам, у зависности од тога шта људи у Србији одлуче, мислим да би добро место за српску безбедност било у НАТО-у."

У вези санкција Русији Хил је саопштио:

"Мислим да људи разумеју комплексност проблема и да је Србија енергетски зависна од Русије, али многе земље пате због увођења санкција има и много малих земаља у ЕУ које су увеле санкције, није ни њима лако, али знају да је то исправна ствар. И мислим да Србија треба добро да размотри ово питање, став моје владе је да би Србија требало да се придружи овим санкцијама. Али, о томе треба да одлуче србски лидери. Оно што се дешава у Украјини је тотално неприхватљиво. И мислим да је није добро седети на огради између онога што је, у суштини, добро и зло. И надам се да ће људи у Србији доћи до тог закључка.Србија активно тражи друге изворе снабдевања гасом, обновљиве изворе енергије, гледају како да више раде на хидроенергетици, све то је покушај да се буду независни од веома непоузданог добављача. Русија даје гас по одређеној цени, онда задржавају додатни гас, онда говоре о цени, па се ту умеша политика, они су тотално непоуздани добављачи и што се пре Србија удаљи од Русије боље за народ у Србији".

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ