Боцан-Харченко: Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију

30-10-2022 10:27:19 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да наводи западних аналитичара да ће Москва трговати Косовом у замену за Донбас и друге територије немају никакве везе са стварношћу.

„Нема и не може бити говора ни о каквој ‘трговини’“, поручио је руски амбасадор.


Боцан-Харченко је, у интервјуу за „Политику“, истакао да је став Русије по питању Косова принципијелан и доследан, независан од конјунктуре.


„Залажемо се за постизање одрживог, узајамно прихватљивог решења од стране Београда и Приштине, у међународноправним координатама, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Такво решење треба да одговара интересима Београда и србског народа и да буде одобрено у СБ УН. Наставићемо присну координацију са Београдом у заштити законитих права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију“, рекао је Боцан-Харченко.


Упитан зашто се Русија позива на преседан Косова у контексту специјалне војне операције у Украјини, Боцан-Харченко је указао на суштинске разлике између ситуације у Донбасу и „случаја Косова” које су, како је казао, очигледне.


„Када је Приштина 2008. једнострано прогласила тзв. независност, безбедност косовских Албанаца није била угрожена. Становништво Донбаса је осам година било подвргнуто геноциду од стране кијевског режима. Ако се вратимо у 1999. годину, од првих дана варварске агресије НАТО-а на Југославију, цивилна инфраструктура је неселективно уништавана, укључујући и коришћењем муниције са осиромашеним уранијумом“, навео је Боцан-Харченко.


Што се Косова тиче, председник Русије Владимир Путин оправдано наводи овај пример као најјаснији доказ лицемерја и „двоструких аршина” Запада, додао је он.


Боцан-Харченко је, поводом све већих притисака на Србију да уведе санкције Русији и претњи „тешком батином“, рекао да на Западу директно поручују да ће Србија наводно скупо платити ако не буде следила агресивни русофобни курс Вашингтона и Брисела.
Он је истакао да Русија високо цени што руководство Србије не подлеже дрским провокацијама и чврсто и храбро се одупире најјачим спољним притисцима.

„Сматрамо да су претње и уцене контрапродуктивне, а у односу на Србију бесперспективне. Штавише, у нашем виђењу етике и морала, понижавајуће су за страну која прибегава таквим методама. Она, очигледно, не може да понуди ништа интелектуалније. Запад никада није разумео Србију, нити карактер србског народа“, додао је Боцан-Харченко.

КАТЕГОРИЈЕ