Украјина и САД најавиле изградњу модуларног нуклеарног реактора

13-11-2022 10:17:14 | | фото: © РИА Новости / Министерство обороны РФ/ vostok.rs |


Кијев и Вашингтон планирају да изграде мали модуларни нуклеарни реактор на територији Украјине, изјавила је амбасадор Украјине у Сједињеним Државама Оксана Маркарова.


„Данас, у оквиру 27. конференције УН о клими, специјални изасланик америчког председника за климу Џон Кери и украјински министар енергетике Герман Галушченко најавили су покретање пилот пројекта изградње малог модуларног реактора у Украјини“, написала је Маркарова на својој Фејсбук страници.

Према њеним речима, учесници пилот пројекта су међународни конзорцијум Националне лабораторије Аргон, украјински Енергоатом, Савет за националну безбедност и одбрану Украјине и Украјински државни научно-технички центар за нуклеарну и радијациону безбедност, као и остали приватни партнери.

Мали модуларни реактори су мањи од оних инсталираних у нуклеарним електранама. Могу се монтирати на местима где није могуће градити велике нуклеарне електране.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti