РТ: ЕУ подржава државе чланице да заплене руску имовину

13-01-2023 08:55:56 | | фото: © Global Look Press / Daniel Kalker/ vostok.rs |


ЕУ подржава настојање Естоније да створи правни механизам за конфискацију руске имовине која је замрзнута у оквиру санкција у вези са Украјином, изјавио је портпарол Европске комисије Кристијан Виганд.

Виганд је такође позвао на инкриминацију за кршење санкција уведених Москви, додајући да би то убрзало процес заплене замрзнуте руске имовине.

„Више пута смо наглашавали да ће инкриминација заобилажења санкција помоћи да се конфискује сакривена имовина“, рекао је он новинарима на питање о реакцији ЕУ на планове Естоније.

ЕК је у децембру изнела предлог за усклађивање кривичних дела и казни за кршење рестриктивних мера. Очекује се да ће о нацрту ускоро расправљати Европски парламент и Савет.

„Ово је део наших напора да усмеримо таква средства за обнову Украјине. Наравно, биће добро ако земље чланице ЕУ предузму кораке у том правцу“, рекао је Виганд.

Према саопштењу естонских власти, замрзнута средства на рачунима у руском власништву у земљи износе скоро 20 милиона евра.

Очекује се да ће ЕК обликовати споразум за све у ЕУ о томе како се носити са милијардама замрзнутих резерви руске централне банке, заједно са имовином у власништву санкционисаних руских грађана и предузећа.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti