Борељ: До краја године све државе ЕУ ће се потпуно ослободити енергетских ресурса из Русије, са изузетком Мађарске

19-01-2023 02:55:55 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Све земље ЕУ, са изузетком Мађарске, одрећи ће се руског гаса и нафте пре краја године, рекао је високи представник за спољњну политику и безбедност ЕУ Жозеп Борељ током говора на Интернационалном универзитету у Шпанији.

„До краја године све државе ће се потпуно ослободити енергетских ресурса из Русије. Можда ће Мађарска бити изузетак“, рекао је он.

Након што је Москва покренула специјалну операцију заштите Донбаса од украјинских екстремиста, САД, Европска унија и Велика Британија су јој увеле санкције. Многе државе су објавиле замрзавање руске имовине, а све гласнији су позиви да се одустане од снабдевања енергентима из Русије. Ове мере су задале озбиљан ударац Западу – изазвале су кризу са горивом и довеле до повећања цена хране.

Председник Владимир Путин је више пута приметио да су јефтини и поуздани руски енергетски ресурси конкурентска предност за Европу, те да чак и делимично њихово одбијање већ негативно утиче на њену економију и становнике, те да САД, гурајући Брисел ка потпуном одустајању од руског гаса и других ресурса, воде ка деиндустријализацији европског континента.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti