Налазите се на страници > Почетна > Економија > Швајцарска:

Швајцарска:

22-01-2023 07:51:46 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Пренос замрзнуте руске имовине Украјини прекршио би уставом загарантовано право на имовину, рекао је швајцарски министар економије, образовања и истраживања Гај Пармелан у интервјуу за лист "Матин Диманш".


"У Швајцарској је право на имовину основно и загарантовано Уставом. Дакле, примање новца из једне земље или појединаца из једне земље за трансфер у другу изгледа немогуће с обзиром на постојећи правни оквир", објаснио је званичник.

Он је скренуо пажњу на то да чак ни САД, које би „могле да изврше притисак“, још нису донеле ову одлуку.

"Ми смо правна држава. Дужни смо да се придржавамо Устава и постојећих закона", резимирао је Пармелан.

Швајцарски министар спољних послова Игњацио Касис рекао је у четвртак да Берн не искључује могућност коришћења замрзнуте руске имовине за помоћ у обнови Украјине, али је напоменуо да за то нема законских основа. Како је приметио Касис, за одузимање имовине биће потребне промене у међународном и националном законодавству, а „Швајцарска ће вероватно морати да одржи народно гласање о овом питању“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Восток