ШТРБАЦ: НА ДАН ПРОГОНА СРБА, У БАЊАЛУЦИ "СПЕКТАКЛ ГОДИНЕ"

22-07-2017 10:27:48 | | / mojenovosti.com |

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је данас Срни да је неугодно изненађен сазнањем да ће на дан када се обиљежава годишњица страдања Срба у хрватској операцији "Олуја" у Бањалуци бити организован концерт Марије Шерифовић, најављен као "спектакл године".

Према најави, концерт би требало да буде одржан 4. августа на тврђави Кастел са почетком у 21.00 час.

Штрбац је изразио наду да ће организатори, али и сама Шерифовићева, која је позната србска пјевачица и побједница Евровизије, одгодити концерт за неки други датум.
"Поштујемо Марију Шерифовић и било би штета да Бањалучани остану ускраћени за њен концерт, али сматрамо да је то непримјерено. Желим да вјерујем да кад чује из медија на који дан су јој намијенили `спектакл године` да ће и сама тражити да се то одгоди за неки други дан", рекао је Штрбац.
Штрбац је истакао да је његово изненађење тим веће, што је још прошле године "Веритас" покренуо петицију за одгађање тродневног "Нектар фреш вејв фестивала", који је био организован 4, 5. и 6. августа у Бањалуци.
Према његовим ријечима, ове године Фестивал се неће одржавати на те датуме, али су грађани "умјесто Фестивала добили `спектакл године`".
"Четврти август је дан кад је пала Крајина, дан када смо све ове године баш у Бањалуци у организацији `Веритаса` имали централно обиљежавање прогона и убиства Срба, заједно са локалним, републичким и црквеним властима, и понадали смо се да ће Бањалука имати и даље разумијевања за нашу тужну годишњицу", рекао је Штрбац.
Он је истакао да 4. августа увече, Владе Србије и Републике Српске организују централно обиљежавање годишњице страдања Срба у Ветернику код Новог Сада.
Штрбац је навео да ће се "Веритас" прикључити централном обиљежавању страдања Срба у Ветернику, а наредног дана, 5. августа, присуствовати помену у Бањалуци и положити вијенце на споменик припадницима Војске Републике Српске Крајине погинулим у јулу 1995. године на Динари.
Истог дана, "Веритас" ће у Бањалуци организовати традиционалну јавну трибину под називом "Дани туге и сјећања", на којој ће бити ријечи не само о страдању Срба у "Олуји", него о њиховом страдању током деведесетих година прошлог вијека у цијелој Крајини.
Представници "Веритаса" ће 6. августа присуствовати парастосима у Новом Граду и Сводни, као и прислуживању свијећа и спуштању вијенаца са моста у ријеку Уну, преко којег је спас нашло више од 100.000 Крајишника из Баније, Кордуна и дијела Лике.
Предвиђен је и одлазак до мјеста страдања у село Сводна - између Новог Града и Приједора, гдје су хрватски авиони гађали избјегличку колону Срба са Кордуна и побили људе, који су бјежали, а страдале су и куће у селу и рањени мјештани.
У понедјељак, 7. августа, предвиђен је одлазак на Петровачку цесту, гдје ће са представницима локалне власти из Дринића и свештенством епархије бихаћко- петровачке организовати помен и посјетити спомен-собу свих 220 Срба погинулих на подручју те општине.