РТ: ЕУ купује руско гориво преко Индије – Ројтерс

07-04-2023 12:54:02 | | Фото: SAM PANTHAKY / AFP/ vostok.rs |

Француска, Турска, Белгија и Холандија су кључни купци дизела прерађеног у Индији, наводи се у издању



Индијске рафинерије повећале су снабдевање ЕУ дизелом и горивом за авионе након што је увоз руске нафте у земљу порастао на рекордне нивое у фискалној години 2022-2023, известио је у среду Ројтерс, позивајући се на прелиминарне податке о праћењу бродова компанија Кплер и Вортека.


Лист сугерише да је ЕУ користила Индију као „стражња врата“, имајући у виду нагли пораст увоза руске нафте у Њу Делхи откако је блок забранио нафту из те земље под санкцијама.

У периоду 2022-2023, индијске рафинерије куповале су између 970.000 и 981.000 барела руске нафте дневно, што је чинило више од петине укупног увоза земље, који је био између 4,5 милиона и 4,6 милиона барела дневно (бпд), подаци Кплера и Вортека показао.

Снижена нафта из Русије омогућила је азијским прерађивачким фабрикама да повећају производњу и продају нафтних деривата у ЕУ по конкурентним ценама.

Према Кплеру, Индија је испоручивала ЕУ у просеку 154.000 барела дизела и млазног горива дневно пре сукоба у Украјини. Количина је порасла на 200.000 барела дневно након што је ЕУ у фебруару увела ембарго на увоз руских нафтних деривата, показују подаци.

Индијски извоз дизела у Европу скочио је између 12% и 16% на 150.000-167.000 бпд у последњој фискалној години пошто су западни купци избегавали руске производе, чиме је удео Њу Делхија у извозу горива порастао на 30% са 21-24% годину дана раније.
Према Кплеру, Европа чини око 50% индијског извоза млазног горива, а Француска, Турска, Белгија и Холандија међу највећим европским потрошачима дизела прерађеног у тој азијској земљи.

До овог догађаја долази пошто су руски енергетски главни Роснефт и Индијска нафтна корпорација потписали споразум о "значајном повећању" испоруке сирове нафте Индији и диверсификацији њених квалитета.

Индија, трећи по величини светски увозник сирове нафте, почела је да повећава куповину руске нафте убрзо након почетка војне операције Москве у Украјини и западних санкција које су уследиле.

Русија сада покрива 35% укупног увоза нафте у Индију, са мање од 1% у 2021. Бројке показују да су у марту испоруке нафте из санкционисане земље порасле седми месец заредом, чинећи Русију главним снабдевачем Индије.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -
https://t.me/vostokvesti