РТ: САД санкционишу појединце у Мађарској

13-04-2023 02:12:13 | | Фото: AFP / Attila Kisbenedek/ vostok.rs |

Америчко министарство финансија објавило је у среду санкције за 80 појединаца и правних лица повезаних са Русијом. На листи је била Међународна инвестициона банка са седиштем у Будимпешти и три њена садашња или бивша руководиоца, од којих су два Руса и један Мађар.



САД су ставиле на црну листу инвестициону банку повезану са Русијом и три њена руководиоца у Будимпешти. Санкције долазе након што је мађарски премијер Виктор Орбан више пута тврдио да САД и њихови савезници покушавају да изврше притисак на његову земљу да наоружа Украјину.


Америчко министарство финансија објавило је у среду санкције за 80 појединаца и правних лица повезаних са Русијом. На листи је била Међународна инвестициона банка са седиштем у Будимпешти и три њена садашња или бивша руководиоца, од којих су два Руса и један Мађар.

Међународну инвестициону банку формирало је 1970. године неколико чланица бившег Варшавског пакта, а данас њом управљају званичници Кубе, Мађарске, Монголије, Русије и Вијетнама. Бугарска, Чешка Република, Румунија и Словачка повукле су се из банке прошле године након што су санкције ЕУ замрзле већину њених средстава.

У саопштењу, Министарство финансија је банку описало као испоставу руског „обавештајног присуства у Европи“ и оптужило је да служи „као механизам за корупцију и незаконито финансирање, укључујући кршење санкција“.

„За разлику од других савезника у НАТО-у који су раније били ангажовани са овим руским ентитетом“, рекао је амерички амбасадор Дејвид Пресман новинарима у среду у Будимпешти, „Мађарска је одбацила забринутост владе Сједињених Држава у вези са ризицима које њено даље присуство представља за алијансу“.

Тајминг санкција је вредан пажње, који долази дан након што је Мађарска склопила нови гасни споразум са Русијом. Мађарски и руски званичници такође су разговарали о убрзању текуће експанзије мађарске нуклеарне електране Пакс од стране Росатома, руске државне агенције за атомску енергију.

Орбан је тврдио да је његова земља изложена „сталном притиску“ својих савезника из НАТО-а да прекине своје енергетске везе са Русијом и уђе у украјински сукоб на страни Кијева.

Иако је чланица НАТО-а, Мађарска је одбила да испоручи Кијев оружјем или дозволи да оружје уђе у Украјину преко њене територије. Орбан је у међувремену одбио да подржи било какве санкције ЕУ које би јој искључиле руски гас, нафту или нуклеарно гориво.

„Желе да нас увуку у рат свим могућим средствима“, рекао је Орбан прошлог месеца за швајцарски магазин Велтвоцхе. „До сада смо успевали да се одупремо.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvest