Значајан руски свемирски филм биће приказиван у Србији од 20. априла

15-04-2023 08:17:07 | | © Sergei Savostyanov / TASS/ vostok.rs |

Изазов је први филм који је снимљен у свемиру на МСС-у


Прва пројекција филмаИзазов“,који је делимично снимљен на Међународној свемирској станици (МСС),у Србијибиће одржана 20. априла, рекао је за ТАСС помоћник председника Русије за културу Владимир Толстој.

„Прве пројекције филма Изазов у Москви почеле су на Дан космонаутике. Знам да ће 20. априла овај филм доћи и у Србију“, рекао је званичник.

„Тренутно су наши ланци биоскопа подупрти појавом великих филмова који доносе велику зараду, као што је Чебурашка, а сада се надамо да ће филм Изазов бити хит на благајнама; на крају крајева, ово је први филм у историји биоскопа који је делимично снимљен у свемиру. То ствара поприличну буку. Веома се надамо да ћемо подржати индустрију тако великим издањима; важно је да се филмски ланци не уруше. Само нам треба више и бољих филмова; то не зависи директно од Фондације, већ од наших продукцијских компанија. Надамо се да ће све успети", рекао је Толстој, који је и на челу Фондације за кинематографију Русије.

Како је раније рекла министарка културе Олга Љубимова, филм Изазов биће приказан у биоскопима у 20 земаља, укључујући Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Хрватску, Словенију и Македонију. Поред тога, 27. априла, филм ће бити отворен у Бахреину, Египту, Јордану, Ираку, Ирану, Катару, Кувајту, Либану, УАЕ, Оману, Палестини, Саудијској Арабији, Сирији и Судану.

Изазов је први филм који је снимљен у свемиру на Међународној свемирској станици (ИСС). Свемирска драма је заједнички пројекат Канала 1, Главкосмоса, државне корпорације Роскосмос, студија Жуто, Црно и Бело и онлајн биоскопа СТАРТ уз подршку Фондације. Радња прати докторку која због неких специфичних околности мора да се припреми за лет у свемир у року од месец дана и отпутује на орбиталну испоставу како би спасила живот космонаута.

5. октобра 2021. године, глумица Јулија Пересилд и филмски редитељ Клим Шипенко отпутовали су на МСС свемирским бродом Сојуз МС-19 заједно са професионалним космонаутом Антоном Шкаплеровим. У процесу снимања филма учествовала су и друга два космонаута - Олег Новицки и Пјотр Дубров. Пересилд и Шипенко су се вратили на Земљу у капсули за спуштање свемирске летелице Јуриј Гагарин (Сојуз МС-18). Шкаплеров и Дубров вратили су се са МСС 30. марта. У филму су глумили Милош Биковић, Владимир Машков и други.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti