РТ: Русија ће смањити долар и евро у трговини енергентима – заменик премијера

22-04-2023 04:37:29 | | © Getty Images / Glowimages/ vostok.rs |

Већина обрачуна за нафту, гас и друге ресурсе већ се врши у националним валутама


Русија прелази на националне валуте у трговини енергентима са иностраним партнерима, рекао је потпредседник Владе Александар Новак у суботу у интервјуу за ТВ канал Русија-1.

Према речима званичника, већина трансакција се већ обавља у овим валутама, углавном у кинеским јуанима и руским рубљама, а у будућности Москва намерава да у потпуности напусти евро и долар у извозу енергије.

„Трендови су се увелико променили у правцу смањења употребе долара и евра. Узимајући у обзир тренутне проблеме са овим валутама, у нашим пословањима прелазимо скоро искључиво на националне валуте“, рекао је он, мислећи на економска ограничења која су Русији поставиле западне државе због сукоба у Украјини, која су практично онемогућила Русији да спроведе трансакције у еврима и доларима.

„Наши партнери у Кини већ плаћају гас у јуанима, као и делимично нафту. Плаћају и у рубљама. Наставићемо да унапређујемо ова међусобна пословања у националним валутама“, обећао је Новак.

Заменик премијера је рекао да су за задовољавање велике потражње за руским енергентима потребни механизми поравнања „који у садашњим околностима могу бити само у националним валутама“.

У ранијем интервјуу новинској агенцији ТАСС, Новак је предвидео да ће удео трансакција у националним валутама наставити да расте у наредним годинама.

Русија је значајно повећала употребу националних валута у трговини прошле године, удаљавајући се од евра и долара у трансакцијама са страним партнерима, јер су те валуте сматране „непоузданим“ због санкција.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti