Земље чланице Г7 подржавају имплементацију и даље ширење договора о житу — изјава

23-04-2023 11:49:56 | | Фото: Andrey Rubtsov/TASS/ vostok.rs |

Земље Г7 изразиле су намеру да помогну украјинским властима у чишћењу пољопривредних површина у Украјини од мина



Министри пољопривреде земаља чланица Групе седам (Г7) изразили су одлучну подршку имплементацији, продужењу и проширењу споразума о житу, наводи се у саопштењу министара након састанка у југозападном јапанском граду Мијазаки 22-23.


Министри су такође изразили спремност Г7 да подржи Украјину у обнови њене пољопривредне инфраструктуре, укључујући објекте за наводњавање, прераду хране и складиштење, као и у пружању финансијске подршке украјинским пољопривредницима.

Штавише, земље Г7 изразиле су намеру да помогну украјинским властима у чишћењу пољопривредних површина у Украјини од мина.

Поред тога, министри су обећали да ће помоћи земљама у развоју да побољшају одрживост и стабилност својих пољопривредних и прехрамбених индустрија.

Земље Г7 су такође изразиле снажну наду да је неопходно прибећи иновацијама зарад одрживости у глобалном пољопривредном и прехрамбеном сектору.

Увођење нових агроиндустријских технологија биће од користи за људе који живе како у развијеним тако иу земљама у развоју, истакли су министри Г7. Такође су навели да би употреба иновација помогла у обликовању ланаца снабдевања и обезбедила пристојне могућности прихода.

Штавише, министри Г7 сложили су се око планова за формирање отпорнијег пољопривредног система чији је циљ смањење загађења и губитака хране.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti