РТ: Русија има довољно угља за 300 година – Министарство енергетике

24-04-2023 11:29:17 | | Фото: Getty Images / Monty Rakusen/ vostok.rs |

Нема претње по енергетску безбедност земље захваљујући огромним домаћим залихама, рекао је заменик шефа Сергеј Мочаљников



Русија има довољно резерви угља да трају вековима, рекао је у петак заменик шефа Министарства енергетике земље Сергеј Мочаљников на састанку одбора Федералне агенције за управљање подземним ресурсима.


Када се узму у обзир и искоришћени и неискоришћени подземни ресурси, земља ће бити добро снабдевена угљем 300 година, рекао је он.

„Имамо довољно резерви. Што се тиче угља, имамо више од 100 година истражених резерви, а ако искористимо све ресурсе, томе можемо додати још 200 година и више. Добро радимо и са ресурсима и са резервама, а то омогућава да земља у целини буде енергетска безбедна“, рекао је Мочаљников.

Заменик министра је додао да све домаће потребе у угљу тренутно задовољавају руски произвођачи. У међувремену, он је такође приметио да је извоз главни покретач индустрије угља, са новим налазиштима и енергетским кластерима који се отварају у најисточнијим регионима земље.

Русија је 2022. произвела 443,6 милиона тона угља, што је повећање од 0,3% у односу на 2021. Извоз је пао за 7,5% на 210,9 милиона тона након увођења ембарга прошлог августа на руски угаљ од стране ЕУ и Велике Британије, које су раније примале скоро трећина руског извоза угља.

Произвођачи угља су повећали испоруке на домаћем тржишту за 12,2% на нешто више од 172 милиона тона, а истовремено су повећали извоз у „пријатељске“ земље, посебно у Кину. Русија је прошле године повећала испоруке тој азијској земљи за 11,2% на 59,5 милиона тона, пошто је Москва настојала да преоријентише своју трговину, а Кина повећава потрошњу угља усред опоравка индустријске активности након пандемије.

Кина је ове године наставила са залихама руског угља, а обим увоза је прошлог месеца достигао рекордно висок ниво од 8,8 милиона тона, што је 29% више у односу на фебруар и скоро три пута више него у марту 2022. (3,1 милиона тона), наводи се у саопштењу. Подаци кинеске царине.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti