Руска економија се опоравља, чак су и међународне прогнозе повољне — Мишустин

27-04-2023 02:57:54 | | Фото: Dmitry Astakhov, Sputnik/ vostok.rs |

Министар је рекао да је пад БДП-а од 2,1 одсто у 2022. одвукао неке ресурсе, али да је „ипак далеко од катастрофе коју су наши непријатељи хтели да виде“



Руска економија се стабилно опоравља, а чак и међународне организације предвиђају да ће пратити позитиван тренд, рекао је у среду руски премијер Михаил Мишустин обраћајући се учесницима образовног маратона Знањие.


"Наша економија се стабилно опоравља. Сада чак и међународне организације предвиђају позитивнију динамику за нас у наредне две године", рекао је он, указујући да је у априлу Међународни монетарни фонд "ревидирао навише своју процену економског раста Русије за фактор од два."

Мишустин је приметио да инфлација није достигла ниво од 20 одсто предвиђен за Русију, већ је до краја 2022. била мања од 12 одсто и да је сада испод 3 одсто.

Он је подсетио да су аналитичари у пролеће 2022. предвиђали двоцифрен пад руског БДП-а, али је у стварности „пад, који је у таквим околностима неизбежан, био прилично умерен".

Мишустин је рекао да је пад БДП-а од 2,1 одсто у 2022. одвукао неке ресурсе, али је „и даље далеко од катастрофе коју су наши злобници вероватно желели да виде“.

Мишустин је нагласио да су се прогнозе о стопи незапослености од 10 одсто у Русији такође показале погрешним: била је на 3,7 одсто у децембру 2022. и пала на најнижи ниво од 3,5 одсто у фебруару.

„Све то показује да се наша економија прилагођава спољним притисцима и општој ситуацији у свету“, рекао је Мишустин и додао да колективни Запад покушава „да своју контролу над глобалном инфраструктуром претвори у оружје“.