Европска комисија забранила украјински извоз житарица у пет земаља ЕУ

02-05-2023 08:49:16 | | Фото: AP Photo/ Vadim Ghirda/ vostok.rs |

Мере се тичу четири пољопривредна производа - пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета



Европска комисија (ЕК) забранила је извоз украјинског жита у пет источноевропских земаља од 2. маја до 5. јуна, истовремено дозвољавајући њен транзит и извоз у друге земље чланице ЕУ, наводи се у саопштењу ЕК објављеном у уторак.


„Европска комисија је данас усвојила изузетне и привремене превентивне мере на увоз ограниченог броја производа из Украјине“, саопштила је ЕК. "Мере се тичу само четири пољопривредна производа - пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета - поријеклом из Украјине. Оне имају за циљ ублажавање логистичких проблема у вези са овим производима у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој. Мјере ће ступити на снагу 2. маја и трајаће до 5. јуна 2023.“, наводи се.

„Током овог периода, семе пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета пореклом из Украјине могу да наставе да се пуштају у слободан промет у свим државама чланицама Европске уније осим у пет држава чланица на првој линији: Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој. “, навела је ЕК. „Производи могу наставити да циркулишу или пролазе кроз ових пет држава чланица путем заједничког царинског транзитног поступка или да иду у земљу или територију ван ЕУ“, наводи се у саопштењу. Поменуте земље су се обавезале да ће укинути једностране забране увоза пољопривредних производа из Украјине, додаје ЕК.

У априлу 2023. Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка су једнострано одлучиле да забране увоз пољопривредних производа из Украјине због пренатрпаности њихових тржишта, што је локалне пољопривреднике довело на ивицу пропасти.