РТ: Трговина Русије са Блиским истоком и Северном Африком у великом порасту

14-05-2023 03:51:14 | | © Getty Images / Tim Martin/ vostok.rs |

Максим Решетњиков је изјавио да би егзодус западних фирми могао додатно да подстакне економску сарадњу Москве са регионом

Трговински промет између Русије и земаља Блиског истока и Северне Африке (МЕНА) стално расте и сада је достигао 95 милијарди долара, изјавио је министар за економски развој Максим Решетњиков.


Говорећи на Годишњем инвестиционом састанку у Абу Дабију ове недеље, Решетњиков је навео да је Русија спремна да развија партнерства како на билатералној основи, тако и у оквиру Организације исламске сарадње, напомињући да је за такву сарадњу већ створена чврста база.

„У протеклих пет година трговина Русије са земљама Блиског истока и Африке порасла је за 83%. Наши партнери схватају да су слободне нише на руском тржишту нове могућности за њихово пословање“, истакао је министар.

У марту је шеф Одељења за економску сарадњу у Министарству спољних послова Русије Дмитриј Биричевски рекао да се Москва неће повући из Светске трговинске организације (СТО), упркос покушајима једног броја држава да је истисну. Он је нагласио да су руски истомишљеници кључни партнери Азија, Блиски исток, Африка и Латинска Америка.

Економска сарадња са тим регионима је у успону упркос западним санкцијама Русији. Конкретно, Москва пребацује своје залихе енергије на ова тржишта. Руски званичници су више пута изјављивали да предузећа из „пријатељских“ држава имају велике шансе у земљи и да би могла да попуне празнину коју су оставиле западне компаније. Русија и њени партнери постепено се удаљавају од америчког долара и евра у билатералној трговини у корист све веће употребе својих националних валута у обрачунима.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT