РТ: ЕУ би требало да забрани индијско гориво направљено од руске нафте – Борељ

16-05-2023 03:50:47 | | © Getty Images / shaunl/ vostok.rs |

Њу Делхи је постао један од највећих купаца руске сирове нафте током прошле године


ЕУ би требало да „предузме мере“ да спречи Индију да препродаје руску нафту региону у облику рафинисаних горива, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност. Жозеп Борељ је изјавио да је блок свестан да индијске рафинерије користе велике количине руске сирове нафте за производњу горива за европско тржиште.


„Ако дизел или бензин улазе у Европу... који долазе из Индије и производе се од руске нафте, то је свакако заобилажење санкција и земље чланице морају да предузму мере“, изјавио је Борел за Financial Times.

Дипломата је додао да разуме жељу Индије да купи руску нафту, с обзиром на горњу границу цена Г7 која забрањује Русији да продаје своју нафту по цени изнад 60 долара по барелу. Међутим, он је позвао Брисел да блокира улазак производа направљених од ове нафте у ЕУ.

„То што Индија купује руску нафту, то је нормално. И ако, захваљујући нашим ограничењима у погледу цене нафте, Индија може да купи ову нафту много јефтиније, па што мање новца добије Русија, то боље. Али ако они то искористе да би били центар у коме се прерађује руска нафта и продају нуспроизводи... ми морамо да реагујемо“, изјавио је он, не појашњавајући шта би то могло бити.

Борељ је додао да је планирано да се састане са министром иностраних послова ИндијеС. Џаишанкаромкасније у уторак, када ће се даље разговарати о том питању.

Индија, трећи по величини потрошач нафте у свету, почела је да повећава куповину руске нафте након што су западне државе увеле ембарго и ограничиле цене на нафту и нафтне деривате из те земље. Индијски увоз руске морске сирове нафте је наводно порастао десет пута у финансијској години која се завршава 31. марта.

Међутим, индијске рафинерије користе и нафту са других дестинација, укључујући Ирак и Саудијску Арабију. Ово, кажу аналитичари, чини идентификацију тачног порекла барела дизела или бензина практично немогућим, што заузврат може представљати изазов за Брисел да смисли мере које би блокирале улазак рафинисане руске нафте у ЕУ.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT