Фестивал науке бесплатно од 17. до 19. маја на Београдском сајму, уз подршку НИС-а

16-05-2023 04:05:50 | | / vostok.rs |

Шеснаести Фестивал науке биће одржан у новом термину, од 17. до 19. маја, у хали 4 Београдског сајма, бесплатно за све посетиоце. Већина најављених програмских целина реализоваће се у пуном капацитету, захваљујући ентузијазму више од 1.300 учесника из 52 научне и образовне институције. Фестивал се више од десет година одржава уз подршку компаније НИС.

Нови датуми одржавања Фестивала науке одабрани су како би се у овом тренутку деци пружила подршка кроз манифестацију која тежи промоцији и популаризацији науке и научног начина размишљања, као правих вредности друштва. Фестивал науке ће у сарадњи са катедром за психологију Филозофског факултета организовати и психолошке радионице и предавања за заинтересоване посетиоце.

Генерални покровитељ, компанија НИС, представља се поставком под називом „Енергија која покреће“. Ова специјално креирана поставка приказаће нафтну индустрију као интегрални део новог доба, спровешће посетиоце кроз виртуелну реалност истраживања и производње нафте и представиће начин на који се сирова нафта трансформише у извор енергије. Посетиоци поставке моћи ће да се упознају и са иновационим технологијама, попут дронова, који се данас користе у нафтној индустрији.

Компанија НИС је више од десет година уз Фестивал науке, како би заједнички допринели популаризацији науке међу младима. НИС у фокус свог друштвено одговорног пословања ставља професионално усавршавање младих, образовање и коришћење савремених технологија и иновација и своје друштвено одговорне активности реализује под слоганом „Будућност на делу“, јер је за компанију улагање у науку и у младе улагање у будућност.

У Експертинејџери зони, млади научници и својеврсни амбасадори науке, представиће своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати теме из екологије, географије, физике и хемије. У Зони интерактивних поставки посетиоци ће имати прилику да се упознају са стотинама занимљивих научних тема, како из природних, тако и из друштвених наука и да открију забавно лице науке уз бројне интерактивне експерименте. У Малој зони, посвећеној деци узраста од пет до 11 година, малишани ће моћи да искажу креативност и радозналост кроз радионице и окушају се у једноставним експериментима кроз које ће ући у магични свет науке. На Научно-фантастичној бини наступе ће имати Мајкл Грегори из Француске и наш научни комуникатор Милан Поповић.