Неке државе Централне Азије сигнализирају да би могле да се придруже санкцијама Русији

16-05-2023 04:08:13 | | © Sergei Karpukhin / TASS/ vostok.rs |

Заменик министра спољних послова Михаил Галузин је приметио да ове државе не желе да ризикују

Неке земље Централне Азије сигнализирају да би могле да се придруже западним санкцијама Русији, изјавио је у уторак заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин.


Он је то изјавио на трећој централноазијској конференцији дискусионог клуба Валдај у Томску.

„Чак и док делимо став да су једнострана економска ограничења неприхватљива и нелегитимна, неке земље Централне Азије ипак не желе да ризикују и указују да су спремне да се придржавају западних рестриктивних мера“, изјавио је заменик министра.

Према речима Галузина, Русија никоме не диктира какву спољну и унутрашњу политику да води, „када није у супротности са међусобним обавезама, укључујући и оне у оквиру ОДКБ, ЕАЕУ и ЗНД“.

„Уверени смо да је ово много јасно видљиво и схваћено у престоницама Централне Азије: вештачко уништавање веза са Русијом може да доведе до озбиљније штете од трошкова озлоглашених секундарних санкција“, изјавио је он.

Заменик министра је такође рекао да је Русија усмерена на доследно јачање стратешког партнерства са земљама Централне Азије.

Конференција Валдајског клуба под називом „Русија и Централна Азија: усклађивање са светом који се мења“ одржава се 16. и 17. маја на Томском државном универзитету.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС