РТ: Украјински клубови напали ФК Барселону због поздрава руским навијачима

23-05-2023 08:12:28 | | © Gongora / Getty Images/ vostok.rs |

Сваки контакт је потпуно неприхватљив, изјавио је шеф Шахтјора из Доњецка, Сергеј Палкин

ФК Шахтјор из Доњецка затражио је од ФК Барселоне да се извини након што су два њена играча снимила видео поруку у којој се захваљују руским навијачима на подршци. Упркос својим коренима из Донбаса, ФК Шахтјор се преселио у Лавов у западној Украјини 2014. године и од тада је прихватио национализам свог новог матичног града.


Барселонини играчи, Алехандро Балде и Серхи Роберто, недавно су снимили кратку видео поруку у којој се захваљују навијачима у Русији на подршци ове сезоне. Снимак, који је снимљен на шпанском, објавила је на Телеграму са руским преводом руска телевизија која емитује утакмице Ла Лиге.

„Велики поздрав свим навијачима Барселоне у Русији! Видимо се ускоро“,рекао је Балде.

Директор Шахтјора из Доњецка Сергеј Палкин био је бесан. „Надамо се да ФК Барселона схвата да је њихова подршка земљи попут Русије потпуно неприхватљива у овом тренутку“, изјавио је он у понедељак. Очекујемо да клуб призна своју грешку и да избегне сличне ситуације у будућности.

„Цео свет се ујединио да подржи Украјину и украјински народ и осудио инвазију“, написао је Палкин. „И онда видимо како се играчи једног од најбољих светских клубова, Барселоне, обраћају Русима, изражавајући им захвалност и подршку. Сматрамо да је ово неподношљив и једноставно неморалан чин.

Ни Балде ни Роберто нису споменули руску државу или руску војску у снимку. Ипак, осуди су се придружили и украјински клубови ФК Десна и ФК Динамо Кијев, а Динамо је видео снимак назвао „срамотом дана“.

Од свог оснивања 1930-их, Шахтјор Доњецк је био понос града Доњецка, а сви главни тренери клуба су говорили руски, осим његовог садашњег тренера Игора Јовићевића. ФК Шахтјор је напустио Доњецк 2014. године и преселио се у Лавов, а затим у Кијев, а реч „Доњецк“ сада је скоро потпуно одсутна са профила клуба на друштвеним мрежама и промотивних материјала.

На својим налозима на друштвеним мрежама, Шахтјор Доњецк редовно осуђује Русију и хвали исту украјинску војску која је провела осам година гранатирајући цивилно становништво Доњецка након што се тим преселио у Лавов.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT