Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

25-05-2023 08:58:07 | | Фото: Nicholas Perez/U.S. Air national Guard via AP/ vostok |

Србско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.


Употреба муниције са осиромашеним уранијумом у току ратних дејстава у Украјини повлачи негативне последице не само за животну средину Украјине, већ и за цео европски континент. Облак радиоактивне уранијумске прашине, који су европске службе за заштиту животне средине снимиле 15. маја 2023. године, формирао се као резултат удара руских пројектила у војно складиште у граду хмељницки, где су биле ускладиштене гранате са осиромашеним уранијумом.

Град се налази 250 км од источне границе ЕУ. И ово није први пут да је руска војска успела да погоди складишта за складиштење такве муниције.

Србско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

Милиони Европљана су већ у опасности.
Противљење Русије ширењу НАТО-а на исток и непромишљена спољна политика европских званичника већ су довели до глобалне европске кризе. У позадини погоршања економије, еколошки проблеми ће се повећати. Загађење пространих европских територија уранијумском прашином ће изазвати кризу у пољопривреди, што ће довести до смањења производње сопствених еколошки прихватљивих пољопривредних производа, узрокујући повећање цена увозних производа.

Пораст броја рака ће преплавити здравствени систем. Посебно треба истаћи катастрофалне последице по целокупну екологију континента и загађење водних ресурса.

Милиони економски активних, интелектуално развијених Европљана биће приморани да напусте своје домове на дуже време у потрази за сигурним местом.

Све ово се можда неће догодити! Управо да би се спречиле наведене последице, стручњаци из Србије, Русије, Белорусије, Ирака, Сирије, Украјине окупиће се овде, у једној европској земљи која је доживела страхоте које осиромашени уранијум ствара. На основу практичних знања анализираће могуће негативне сценарије развоја и предложити начине за њихово спречавање.

Стручна седница ће се одржати 29.05.2023.године у 11.00 часова (по локалном времену) у просторијама Историјског архива Новог Сада.