Споразум о зони слободне трговине Иран-ЕАЕУ може бити потписан пре краја године - заменик премијера Русије

19-06-2023 10:09:32 | | Фото: Ekaterina Shtukina/Russian government\'s press service |

Према речима Алексеја Оверчука, ЕАЕУ развија низ споразума о слободној трговини са још неколико држава, са којима су такође у току преговори.



Русија очекује да ће споразум о зони слободне трговине између Ирана и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) бити потписан пре краја године. Ово је изјавио заменик премијера Русије Алексеј Оверчук у интервјуу за ТАСС на маргинама Санктпетербуршког међународног економског форума (СПИЕФ).


"Сада је заиста ЕАЕУ веома близу закључивања таквог споразума са Ираном. Ово питање је дотакнуто, укључујући и Евроазијски међувладин савет и добило је подршку председника влада. Стога напредујемо. Споразум може бити потписан“, изјавио је заменик руског премијера.

Према његовим речима, ЕАЕУ развија низ споразума о слободној трговини са још неколико држава, са којима су такође у току преговори.

„Ми смо у преговорима са Египтом, Индијом, Индонезијом и УАЕ. Све ове земље су пријатељске према нама, расту тржишта, тако да се економски центар новог мултиполарног света креће у њиховом правцу“, изјавио је Оверчук .

Он је скренуо пажњу да су чак и у билатералном формату преговори о зонама слободне трговине „веома тешки и трају годинама”.

"Преговарачи треба да узму у обзир много различитих интереса. У нашем случају, овде су укључени интереси свих пет земаља чланица ЕАЕУ, њихова предузећа и потрошачи. Све ово треба да имају у виду наши преговарачи. Ово је сложен процес. “, закључио је заменик председника руске владе.

Државе чланице Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) су Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан.