Руски космонаути завршили свемирску шетњу која је трајала више од 6 сати

23-06-2023 01:15:54 | | © Oleg Artemyev / TASS/ vostok.rs |

Космонаути су започели шетњу свемиром отварањем отвора модула Поиск у 17:24 у четвртак

Руски космонаути Сергеј Прокопјев и Дмитриј Петелин, који је такође дописник ТАСС-а на Међународној свемирској станици (МСС), завршили су своју активност изласка у отворени свемир у четвртак нешто пре поноћи, наводи се у директном преносу руске државне свемирске корпорације Роскосмос.


Космонаути су започели шетњу свемиром отварањем отвора модула Поиск у 17:24 у четвртак. Космонаути су се са задацима снашли брже него што је планирано, проводећи шест сати и 23 минута у свемиру.

Током подухвата, космонаути су на спољну површину модула Звезда поставили нови уређај за брзи радио пренос (РСПИ-М). Такође су демонтирали неколико комада научне опреме из спољашње шкољке станице, поневши неке од њих са собом, а друге избацивши из станице.

Сергеју Прокопјеву, који је носио свемирско одело Орлан-МКС са црвеним пругама, ово је била седма шетња свемиром у каријери, а пета за Дмитрија Петелина, чије је одело Орлан-МКС имало плаве пруге.

Прокопјев и Петелин су завршили мисију пре рока, иако је неке од уређаја било посебно тешко демонтирати. „Изгледа да је неко урадио заиста добар посао када их је инсталирао“, изјавио је Прокопјев у шали када је пропао његов први покушај да откачи одређене делове опреме са станице.

Док су се космонаути кретали по спољној шкољки модула Звезда, били су изненађени колико је прљав. „Изгледа као запрљан лонац“, изјавио је Прокопјев.

Пре поновног уласка у свемирску станицу, Дмитриј Петелин је посебним уређајем очистио спољашњу површину прозора у модулу Звезда.

Претходне шетње свемиром по руском космичком програму одвијале су се у раним јутарњим часовима 19. априла, увече 4. маја и 12. маја увече. Током три изласка, ваздушна комора и размењивач топлоте пребачени су у вишенаменски лабораторијски модул Наука и инсталирани.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС