Руски софтвер ће се извозити са отвореним кодом и обуком корисника — руководилац ИТ индустрије

27-06-2023 12:58:28 | | iStock/ vostok.rs |

Придржавање таквих принципа у извозу софтвера Русији ће дати додатне предности у односу на западна решења, изјавила је Наталија Касперска

Домаћи руски софтвер требало би да се извози у друге земље са могућношћу промене кода, детаљним описом дизајна, функционалним принципима решења и обуком корисника, изјавила је у интервјуу за ТАСС извршна директорка InfoWatch Наталија Касперска.


„Верујем да би имало смисла ако бисмо, напротив, заступали принцип [давања корисницима] опција за уношење измена и модификација, као и за развој овог кода и додавање нечега у њега, укључујући производе трећих страна, посебно из тих земаља. Другим речима, потребна је отворенија платформа“, изјавила је Касперска.

Такође је напоменула да је неопходно описати архитектуру и принцип дизајна за дато руско решење.

„Обука је трећа важна компонента. Не само обука корисника, већ обука инжењера. Иначе, имамо добру инжењерску обуку и то треба да буде уграђено у наш софтвер као образовни елемент који је део испорученог софтвера“, изјавила је Касперска.

Придржавање таквих принципа у извозу софтвера Русији ће дати додатне предности у односу на западна решења, додала је она.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС