РТ: Русија и Белорусија завршавају интеграцију платног система

27-06-2023 09:36:27 | | © Sputnik / Asatur Yesayants/ vostok.rs |

Мир и Белкарт ће заменити Визу и Мастеркард у ове две земље, изјавио је Дмитриј Крутој


Русија и Белорусија су завршиле упаривање својих националних платних система, омогућавајући им да заобиђу мреже у којима доминира Запад, изјавио је белоруски амбасадор у Русији Дмитриј Крутој.


У интервјуу за РИА Новости у понедељак, амбасадор је изјавио да су тим потезом централне банке две земље дале пример свим индустријским регулаторима како да раде без много публицитета, док решавају проблеме.

Према Крутоју, стране су у потпуности унифицирале своје валутно законодавство. Интеграција белоруског националног платног система Белкарт са руским Миром омогућава корисницима да купују робу и плаћају услуге и у Белорусији и у Русији, означавајући „потпуну замену Визе и Мастеркарда“, истакао је амбасадор.

Крутој је такође напоменуо да се 85 одсто свих финансијских обрачуна и трговине између Русије и Белорусије тренутно одвија у националним валутама. „Удаљавамо се од америчког долара. Употреба јуана, рупија и других пријатељских валута се шири“, изјавио је он.

Русија је почела да развија сопствени национални платни систем када су САД и њени савезници увели санкције 2014. Мир картице су ушле у оптицај у децембру 2015. године.

Прошле године, када је Москва била погођена даљим санкцијама као одговор на њену војну операцију у Украјини, а многе руске банке биле одсечене од СВИФТ-а, Визе и Мастеркарда, влада је почела да промовише домаћи систем као поуздану алтернативу.

Руски СПФС међубанкарски систем за размену порука обезбеђује пренос финансијских порука између банака унутар и ван земље. Према руској централној банци, све белоруске банке су сада прикључене на систем.

Мир картице које издају руске банке тренутно се прихватају на Куби, у Јерменији и Белорусији, између осталих.

Венецуеланске банке су такође почеле да прихватају Мир картице, открио је шеф Централне банке земље Каликсто Хосе Ортега Санчез на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу раније овог месеца. Још 15 земаља је наводно изразило интересовање за прихватање Мир картица на свом тлу.

Белкарт платни систем је створен 1994. године са циљем да обезбеди финансијску отпорност Белорусије на спољне утицаје, уз повећање удела безготовинских трансфера унутар земље. Прошле године је неколико белоруских банака искључено из СВИФТ-а у оквиру западних санкција против земље.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: ТАСС