РТ: Америчке компаније највећи порески обвезници Русије — украјинско истраживање

09-07-2023 05:58:56 | | © Getty Images / Image Source/ vostok.rs |

Америчке компаније су 2022. године наводно уплатиле преко 700 милиона долара у буџет санкционисане земље


Америчке компаније су прошле године платиле више пореза у Русији него фирме из било које друге стране земље, показују подаци из заједничке студијеB4Ukraineи Кијевске школе економије (КСЕ) објављени раније ове недеље.


Према подацима, компаније регистроване у Америци уплатиле су 712 милиона долара пореза у руски буџет 2022. Подаци такође показују да је 44% америчких фирми које су имале присуство у Русији на почетку војне операције Москве у Украјини до сада наставило да рад у земљи.

Други највећи порески допринос дале су немачке компаније, са 402 милиона долара. На трећем месту су швајцарске компаније са 275 милиона долара, а следе Јапан и Велика Британија. Предузећа са седиштем у Г7 и ЕУ била су највећи порески обвезници у Русији и чинила су 16 од њених 20 највећих доприносиоца, показују подаци.

Свеукупно, према студији, стране корпорације, укључујући оне које су напустиле Русију од прошлог фебруара, оствариле су више од 213,9 милијарди долара прихода преко својих послова у Русији 2022. године, укључујући 14,1 милијарду долара профита. У руски буџет су платили укупно 3,5 милијарди долара пореза.

Студија је показала да су компаније које су оствариле највећи приход од свог пословања у Русији произвођачи алкохола и дувана, произвођачи робе широке потрошње и произвођачи аутомобила.

Многе глобалне компаније биле су принуђене да преиспитају своје присуство на руском тржишту под притиском западних санкција у вези са Украјином током прошле године.

Међутим, према најновијим подацима КСЕ, само 254 су до сада завршиле свој излазак из Русије – отприлике 8% од око 3.000 страних компанија које су пословале у земљи пре фебруара 2022. Око 56% оних који још увек раде у Русији нису објавили планове да се повуку.