РТ: Аустрија ће наставити да купује руски гас

09-07-2023 06:56:39 | | © Getty Images / Elmar Gubisch/ vostok.rs |

Аустрија ће се придржавати свог дугорочног уговора са Гаспромом, упркос обезбеђивању алтернативних извора снабдевања

Аустријски нафтни и гасни конгломерат ОМВ наставиће да купује већину свог гаса од Русије ове зиме, изјавио је извршни директор Алфред Стерн у интервјуу заFinancial Timesобјављеном у недељу.


Према Стерновим речима, компанија је 2018. године потписала дугорочни уговор са Гаспромом, који траје до 2040. године, а ОМВ не планира да напусти уговор у скорије време.

„Све док Гаспром буде снабдевао… ми ћемо наставити да узимамо ове количине од Гаспрома“, изјавио је Стерн. Руски гас тренутно не подлеже санкцијама ЕУ Русији у вези са Украјином, и иако је то питање „на креаторима политике да одлуче“, постављање ограничења на њега и на тај начин „елиминисати одређение [енергетске] изворе такође ће довести до раста цена“, упозорио је он.

„Постоји обавеза коју као индустријска компанија имамо - да осигурамо да користимо те изворе све док су правно прихватљиви“, изјавио је Стерн.

Он је додао да је ОМВ, упркос свом континуираном ослањању на руску енергију, успео да диверзификује снабдевање током прошле године. Осигурао је токове гаса из Норвешке и са терминала за течни природни гас у Холандији и Италији.

„Све ово нам је омогућило приступ неруском гасу који је више него довољан да покријемо захтеве купаца“, додао је Стерн.

Компанија је такође недавно одобрила доделу 2 милијарде евра (2,2 милијарде долара) заједничком предузећу са румунским Ромгазом за развој гасног пољаНептунска дубина“ (Neptun Deep)у Црном мору. Поље би требало да буде укључено у рад до 2027. године и донеће додатних 100 милијарди кубних метара природног гаса на европско тржиште.
ОМВ покрива око 30% потреба за гасом у Аустрији. Прошле године, компанија је међу првима пристала да плаћа руски гас у рубљама у оквиру новог механизма поравнања, који је Москва увела као обавезан за „непријатељске земље“ које су увеле санкције Русији. Стерн је тада нагласио да је напуштање руског гаса немогуће за Аустрију и да би имало страшне последице по економију земље и енергетску безбедност.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT