Руска трговина са земљама Персијског залива расте – Лавров

11-07-2023 12:25:48 | | Фото: Sputnik / Aleksey Kudenko/ vostok.rs |

Промет расте упркос геополитичким тензијама, изјавио је министар спољних пословаТрговински промет између Русије и земаља Савета за сарадњу у Заливу (ГЦЦ) порастао је за више од 6% током прошле године, изјавио је у понедељак руски министар спољних послова Сергеј Лавров. ГЦЦ је међувладина и економска унија коју чине Бахреин, Кувајт, Оман, Катар, Саудијска Арабија и УАЕ.


Према речима Лаврова, Русија и ГЦЦ су успеле да одрже „позитивну динамику у међусобној трговини“ упркос „тешким геополитичким условима“.

„Крајем прошле године трговински промет између Русије и земаља [ГЦЦ] порастао је за више од 6% у односу на претходну годину и премашио је 11 милијарди долара. Наравно, трговина се овде не развија равномерно са сваком земљом, али укупни трендови су позитивни“, изјавио је министар спољних послова током шесте рунде разговора са представницима ГЦЦ-а у Москви.

Он је похвалио значајно повећање билатералне трговине током 12 година формата сарадње Русија-ГЦЦ, напомињући да је укупан трговински промет између страна био само 3,7 милијарди долара у 2011. години.

Лавров је истакао да Русија и земље Залива „имају све неопходне механизме за успешно решавање заједничких изазова са којима се суочавамо, да промовишу узајамно корисно партнерство и да га ставе на систематску стратешку основу“.

Министар спољних послова је додао да стране предузимају кораке за проширење економских веза, укључујући рад на алтернативним механизмима плаћања који би заобишли амерички долар.

Лавров је такође изјавио да је Русија спремна да задовољи потражњу својих арапских партнера за својим производима и повећа извоз ако је потребно, упркос потешкоћама које представљају западне санкције Русији везане за Украјину.