ПРИЧА КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА ЦЕО СВЕТ: Девојчица (6) хтела да закоље усвојитеље, силовала брата, мучила пса

08-10-2017 01:03:36 | | / mojenovosti.com |

Бет Томас постала је светски позната у документарном филму "Дете беса" из 1990. године, када је, тада као шестогодишњакиња, хладнокрвно признала да је хтела ножем да закоље своје усвојитеље и млађег брата с којим је усвојена.

Тада се можда чинило да за ову девојчицу с тешким поремећајем личности нема наде, али Томас је у међувремену доживела невероватан опоравак - пошто је дипломирала и са женом која је усвојила написала књигу о свом поремећају, сада и сама ради као медицинска сестра с децом која су у сличном стању, пише Тхе Сун.
Томас је прошла врло тежак пут: њени усвојитељи знали су да нешто није у реду с њом кад је ова, на први поглед драга и мирна девојчица, из чиста мира убила читаво гнездо тек излеглих птића и напала свог брата док је спавао.
Мислили су да је ситуација ипак под контролом кад им се извинила и обећала да неће више да ради такве ствари. Али стање се после тога само погоршало.
Бет је ускоро покушала да убије свог млађег брата Џонија и то на начин да је хтела главу да му разбије о бетон. Џони је завршио у болници, а њени мајка и отац су одмах контактирали усвојитељску агенцију како би утврдили шта се догађало с њиховом девојчицом пре усвојења. Речено им је да се ради о поверљивим подацима, али и препоручено да оду с Бет специјализованом дечјем психијатру.
Од рођења па до скоро друге године била сексуално злостављана
Бет и Џони су, испоставило се, предани социјалној служби и послати на усвајање јер су их њихови биолошки родитељи екстремно занемаривали - али и много горе од тога. Њихов отац је сексуално злостављао Бет откад је била беба па до 19 месеци старости. Њихова мајка умрла је кад је Бет напунила годину дана.
Написала књигу о свему кроз шта је прошла
Породица Томас је, наравно, била очајна. Психијатри нису успевали у својим покушајима развијања емпатије код Бет, стога им се предлог терапеута Конела Воткинса да узме Бет код себе кући и спроводи с њом терапију интензивне модификације понашања, познату и као терапију повезивања, учинио као задња нада.
Пристали су, а Воткинс је прионуо на посао. Поставио је Бет строге забране: морала је да пита за дозволу за све што је радила, а и даље је ноћу била закључана у соби. Бет је за само годину дана постигла значајан напредак: престала је да се самоповређује, развила је емпатију и показала је искрено жаљење због онога што је урадила свом брату.
Бет је у међувремену написала књигу названу "Море Тхан а Тхреад оф Хопе" с помајком Ненси и основала фирму "Фамилиес Бy Десигн" која се бави подршком родитељима с децом која пате од РАД-а. На њиховој страници наводи се да је Бет одрасла и да "више није бесно дете, већ награђивана медицинска сестра и задивљујући говорник".
После терапије код низа психијатара, утврђено је да је оно што се чинило као психопатски поремећај личности уствари слабије познати реактивни поремећај везања (Реацтиве аттацхмент дисордер - РАД), ретки, али врло озбиљни поремећај до ког долази код мале деце која не могу да се повежу са својим хранитељима и браћом и сестрама пошто су била тешко злостављана, обично сексуално. РАД се најчешће јавља управо код усвојене деце.
У разговору са психијатром Бет је признала да је сама исто тако сексуално злостављала свог брата, мучила породичног пса, развалила дечју собу, самоповређивала се и вероватно најшокантније од свега, украла ножеве из машине за судове и сакрила их. Када ју је психијатар питао шта је хтела да уради с ножевима, без видљивих емоција је одговорила: "Да убијем Џонија, маму и тату с њима."
Такође је признала да је родитељи ноћу закључавају у соби како их не би усмртила на спавању.