Руски космонаут поставио нови свемирски рекорд

04-02-2024 04:49:10 | | Фото: Sputnik / Alexey Filippov/ vostok.rs |

Олег Кононенко је сада провео више времена него било ко други у орбити

Руски космонаут Олег Кононенко поставио је нови рекорд за највише времена проведеног на Међународној свемирској станици (ИСС), саопштила је руска свемирска агенција Роскосмос.


Претходни рекорд припао је другом Русу, Генадију Падалки, који је током својих пет мисија боравио у орбити 878 дана, 11 сати, 29 минута и 48 секунди.

Падалкино достигнуће је у суботу у 11:30:08 по московском времену (11:30:08 ГМТ) надмашио Кононенко, објавио је Роскосмос на друштвеним мрежама.

То је пета мисија на ИСС за Кононенка, који је први пут отпутовао у свемир 2008.

Садашња посада станице требало би да се врати на Земљу 23. септембра, што значи да ће 59-годишњак постати први човек који ће прећи цифру од 1.000 дана у свемиру.

Одговарајући на питање РТ-а из орбите, Кононенко је рекао да би ИСС могао да сматра својим домом након што је тамо био 878 дана. „Дом је место где су ваша породица и ваши пријатељи. Многи моји пријатељи су космонаути и астронаути“, објаснио је он.

У одвојеном интервјуу новинској агенцији Тасс, космонаут је инсистирао да „лети у свемир да ради посао који волим, а не да поставља рекорде“. Рекао је да више није поносан на своје личне успехе, већ на чињеницу да рекорд за највише времена проведеног у свемиру остаје у рукама Руса.

На питање како је на њега утицао тако дуг боравак у орбити, Кононенко је одговорио: „Одлазак у свемир, наравно, не побољшава здравље, али увек водим активан начин живота и редовно вежбам и на Земљи и у свемиру. ”

„А са психолошке тачке гледишта, током рада у орбити не осећам никакву депривацију или изолацију“, нагласио је он и додао да „пријатељска атмосфера, међусобна подршка и разумевање свих чланова посаде остају непромењени на станици“ у сваком тренутку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Русија упозорава на старост Међународне свемирске станице
Кононенка су питали и да ли планира да оде у шесту мисију у свемир. Он је одговорио да ће „време показати… Ја ћу се само трудити да свој посао радим професионално и са задовољством“.

Према подацима НАСА-е, амерички астронаут који је провео највише времена на ИСС-у је Пеги Витсон, која је радила у свемиру 655 дана.


Извор: РТ (Ф)