РТ: Руска економска активност на високом нивоу – Путин

12-02-2024 10:44:29 | | rt.com/ vostok.rs |

Председник је позвао Владу да одржи равнотежу између тежње ка економском развоју и стабилности цена


Економска активност у Русији на почетку године остаје јака, изјавио је председник Владимир Путин, додајући да је ситуација у складу са очекивањима владе.


Говорећи на седници Владе о економским питањима, председник је указао на јаку потражњу потрошача, оценивши да је изузетно важно одржавати равнотежу између тежње економског развоја и стабилности цена.

„Остаје јака потражња потрошача – отприлике иста као у четвртом кварталу прошле године. И веома је важно да то позитивно утиче на расположење и планове домаћег пословања“, изјавио је он.

Према речима председника, повећање прихода Руса и побољшање квалитета живота у земљи остају приоритет за власти. „Наш главни задатак, наш апсолутни приоритет је повећање прихода и квалитета живота грађана, благостање руских породица“, изјавио је председник.

„Сада улазимо у завршну фазу рада на плану социо-економских акција за наредних шест година“, додао је Путин.

Према Путиновим речима, дефицит савезног буџета у јануару 2024. био је за 1,3 трилиона рубаља мањи (14,2 милијарде долара) него у 2023. и износио је 3,3 милијарде долара. „Ово је озбиљан показатељ.“

Председник је поручио Влади да посебну пажњу посвети обуздавању инфлације и похвалио поступке Централне банке у борби против раста цена. „Крајем јануара она је (инфлација) износила 7,2 одсто на годишњем нивоу, али, наравно, знамо да су потрошачке цене на крају прошле године порасле за 7,4 одсто. Па, дошло је до смањења инфлације“, изјавио је Путин.

Руска економија је 2023. године на крају порасла изнад светског просека, при чему је БДП земље порастао за 3,6 одсто, додао је председник, позивајући се на најновије званичне податке. Светски просек је три одсто, напоменуо је он и додао да су економије развијених земаља у просеку порасле за 1,5 одсто.

Путин је такође истакао да је руска индустријска производња за ову годину порасла за 3,5%, док је производња додала 7,5%. „У областима као што су производња рачунара, авиона, бродова, намештаја, електричне опреме и возила, забележене су двоцифрене стопе раста“, изјавио је председник.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)