РТ: Инфлација у Аргентини премашила 250%

16-02-2024 11:10:36 | | © Getty Images / Buena Vista Images/ vostok.rs |

Потрошачке цене у јужноамеричкој земљи порасле су од девалвације пезоса од стране нове владе

Годишња инфлација у Аргентини достигла је највиши ниво у три деценије од 254 одсто у јануару, иако је стопа благо успорила на месечном нивоу, према званичним подацима објављеним у среду.


Новопостављени председник Хавијер Милеи подвргао је земљу реформама „шок терапије“ које имају за циљ стабилизацију посрнуле економије, укључујући девалвацију националне валуте за 50% у односу на амерички долар и повећање кључне каматне стопе на 133%.

„Ако се узме број сам, изолован, то је ужасно. И заиста јесте, али морате погледати где смо били и какав је био тренд“, изјавио је Милеи у коментарима на податке о инфлацији током јавног наступа на телевизији Ла Национ Мас. Председник је оценио да ће инфлација доћи под контролу за две године.

У међувремену, месечна инфлација у земљи износила је 20,6% у јануару, у односу на 25,5% регистрованих у децембру. Годишња инфлација у децембру износила је 211%. Према извештају, цене транспорта у Аргентини су порасле за 26,3%, док су цене роба и услуга у јануару нагло порасле за 44,4%.

Према Милеију, аргентинска „економска активност би много више пала“ да није спровео нову политику. „Фокусирамо се на бригу о најугроженијој класи“, изјавио је председник. Самозвани анархокапиталиста, Милеи, који је преузео дужност у децембру 2023, упозорио је да ће бити потребно време да се виде резултати његовог програма и да би ствари могле да се погоршају пре него што постану боље. Трећа по величини привреда Латинске Америке била је оптерећена тешком економском кризом након деценија лошег управљања финансијама.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)