РТ: САД пренеле заплењену руску имовину у Естонију

17-02-2024 11:02:44 | | © Getty Images / Win McNamee/ vostok.rs |

Тај потез је омогућио Сједињеним Државама да избегну сопствене законе против слања новца Украјини


Америчко Министарство правосуђа предало је скоро 500.000 долара заплењених руских средстава Естонији, одакле ће новац бити употребљен за поправку украјинске електричне мреже. Трансфер је био први те врсте и ефективно је користио Естонију као посредника да заобиђе америчке законе који забрањују директну донацију Украјини.


Новац је користила летонска компанија за машинску обраду и заваривање за куповину брусилице од фирме са седиштем у Конектикату 2018. године, пре него што је група летонских и украјинских кријумчара покушала да је премести у Русију, кршећи извозна ограничења САД, саопштило је Министарство правде.

Направу – која може да се извезе у ЕУ, али не и другде због „примена у нуклеарној пролиферацији и одбрамбеним програмима“, пресреле су власти САД и Летоније пре него што је стигла у Русију, саопштило је министарство. Један Летонац је ухапшен 2022. године и изручен Конектикату, где је прошле недеље признао кривицу за кршење извозне контроле.

На заједничком брифингу на Минхенској безбедносној конференцији у суботу, заменица америчког државног тужиоца Лиза Монако и естонски генерални секретар Тонис Сар објавили су да је 484.696 долара употребљених за куповину машине пребачено естонској влади. Естонија ће користити новац за финансирање програма заснованог на беспилотним летелицама за процену штете на украјинској електроенергетској мрежи, изјавили су они.

„Овај трансфер је први те врсте из Сједињених Држава страном савезнику са изричитом сврхом помоћи Украјини“, наводи се у саопштењу Министарства правде. „Заплењена средства се пребацују у Естонију, јер према садашњим властима, чињенице овог случаја не дозвољавају директан трансфер у Украјину.“

САД су раније искористиле 5,4 милиона долара одузетих средстава за финансирање програма Стејт департмента за подршку украјинским војним ветеранима, али до сада нису послале никакав конфисковани руски новац у иностранство.

Трансфер замрзнутих средстава одвојен је од употребе средстава руске Централне банке за финансирање украјинских ратних напора. Отприлике 300 милијарди долара вредне девизне резерве Банке Русије замрзнуте су на Западу од 2022. године, а званичници у Вашингтону и Бриселу су се обавезали да ће запленити овај новац и дати га Кијеву. Међутим, тренутно не постоје правни механизми за то.

Лив Мостри, извршни директор клириншке куће Еуроклир са седиштем у Бриселу, упозорила је ове недеље да би заплена ове имовине угрозила поверење у западна тржишта, док је руско Министарство спољних послова упозорило да би свака конфискација представљала „крађу“ и да би изазвала „изузетно оштар” одговор из Москве.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)