РТ: Западне санкције „неефикасне” – председник Литваније

18-02-2024 04:52:20 | | © Getty Images / Pier Marco Tacca/ vostok.rs |

Руска економија је прошле године порасла изнад очекивања и на путу је даљег раста у 2024.


Западне санкције Москви нису успеле да дестабилизују руску економију, сматра литвански председник Гитанас Науседа. Говорећи на Минхенској безбедносној конференцији у суботу, Науседа је указао на макроекономске показатеље који јасно сигнализирају да економија земље остаје стабилна.


Према последњим званичним подацима, руски БДП је порастао за 3,6% у 2023. години, надмашивши и САД и ЕУ, а власти земље очекују раст од најмање 2,3% ове године.

„Морамо да признамо да је тих тринаест пакета санкција – тринаести који још није спроведен – у суштини имао веома ограничен утицај на руску економију“, изјавио је Науседа. Он је истакао да је Русија постала вешта у заобилажењу ограничења и позвао блок да усмери будуће мере на начине за спречавање избегавања санкција.

„Неопходно је појачати секундарне последице и начине да се заобиђу ове санкције, које су толико натегнуте да практично чине сам механизам санкција неефикасним и празним“, рекао је Науседа.

Литвански лидер је такође позвао Брисел да појача рад на начинима коришћења замрзнутих руских средстава за помоћ Украјини.

„Потребна нам је много бржа одлука о томе шта да радимо са том замрзнутом руском имовином“, изјавио је он, напомињући да Запад још увек не може да пронађе легална решења да искористи средства.

САД и ЕУ замрзнуле су око половине имовине руске Централне банке, која се процењује на 300 милијарди долара, од почетка сукоба у Украјини. Они од тада размишљају о начинима да конфискују ову имовину како би финансирали пакете помоћи Кијеву. ЕУ тренутно ради на начинима да заплени приход остварен прошле године из фондова које држи белгијска клириншка кућа Еуроклир. У међувремену, САД траже правна средства за заплену имовине.

Русија је у више наврата критиковала замрзавање њене имовине, упозоравајући на претњу које ово представља за глобални финансијски систем, и обећавајући освету ако Запад крене да конфискује средства.