Руска економија се спрема за „меко слетање“ – Економист

12-03-2024 12:00:01 | | Фото: Vladimir Astapkovich/ vostok.rs |

Москва пркоси апокалиптичним прогнозама, пише часопис


Руска економија је наставила да превазилази тешкоће док је јачала, написао је Економист у недељу.

Москва је у више наврата „пркосила прорицатељима пропасти“, пише британски недељник, додајући да се чини да се њен економски учинак враћа на нивое пре сукоба упркос санкцијама које су увеле САД и њихови савезници због непријатељстава између Русије и Украјине.

Русија је успела да обузда инфлацију, што је изазвало забринутост крајем прошле године, наводи лист. „Очекује се да ће подаци који ће бити објављени 13. марта показати да су цене у фебруару порасле за 0,6% на месечном нивоу, у односу на 1,1% на крају прошле године. На међугодишњој основи инфлација вероватно више не расте, јер је у новембру достигла 7,5 одсто“, наводи се у извештају.

Издање је за успех приписало благовремене акције Министарства финансија и централне банке. Контрола курса Министарства подржала је рубљу и смањила цену увоза, док је одлука банке да удвостручи каматне стопе довела до успоравања инфлације.

Чини се да Русија сада иде ка „меком слетању“, наводи недељник, уз ублажавање инфлације без наношења озбиљне штете економији. БДП је прошле године порастао за више од 3 одсто, док је стопа незапослености остала на рекордно ниском нивоу. Затварање предузећа такође је било најниже у последњих осам година, наводи се у извештају.

Економски учинак Русије вратио ју је на њен пут економског развоја пре сукоба, известио је британски недељник, истичући „отпорност нације“. Руска предузећа су такође пронашла ефикасне начине да превазиђу ограничења која је наметнуо Запад успостављањем „трајних ланаца снабдевања са „пријатељским“ земљама“, до тачке у којој Русија сада добија више од половине свог увоза из Кине.

Пошто су трговински односи обезбеђени, руски извозници одбацују попусте на своју робу који су првобитно уведени након притиска западних санкција.

„Попуст на нафту коју Русија нуди кинеским купцима, на пример, пао је са више од 10% почетком 2022. на око 5% данас“, пише Економист, додајући да нове политике доносе више прихода и профита руским компанијама. .

„Чини се да руска економија доказује да песимисти греше“, наводи недељник, додајући да се „још једном враћа на прави пут“.

Економије САД и ЕУ су „на дну, док се ми дижемо“, изјавио је прошлог месеца руски председник Владимир Путин.

Међународни монетарни фонд је такође изразио изненађење што руска економија расте брже него што су многи стручњаци предвиђали, и ревидирао је своје прогнозе раста за 2024. на 2,6%, што је више у односу на ранија очекивања од само 1,1%.


Извор: РТ (Ф)